Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Hospodan Kausihanassa: O'Hara's Winter Star Spiced Rye Pale Ale

Uudenvuoden pirskeet jyktkyttävät koko ajan likemmäs ja likemmäs. Kohta taivaan täyttää valo sekä pauke, ja paniikki jokaisen koiran. Mutta ennen kuin vuosi muljahtaa seuraavaan, on Hospoda Korunan kausihanaan vaihtunut asukas. Irlantilaisen Carlow Brewing Companyn O'Hara's Winter Star.


Oluen panemisella on Irlannissa pitkät perinteet. Jo 1700-luvulla irkut panivat täyttä häkää, mutta ilman humalaa. Ajan saatossa Briteissä ja Amerikassa alkanut käsityöläisoluiden ylösnousemus saavutti myös Irlannin. 90-luvun alkupuolella O'hara:n suku muutaman muun olutintoisen yrittäjän kanssa päättivät astua areenalle nostaakseen Irlannin olutmaailmankartalle.


Öhm, totta puhuakseni oletin Winter Starin olevan tummempaa. Pale Ale -tyylistään huolimatta. Väri viittaakin vahvasti Amber alen suuntaan. Nätin väristä kuitenkin! Nenään tuopista nousevat humalan kuiskaukset. Seassa ehkä hieman ruismaista happamuutta, kuten asiaan kuuluukin.

Maku onkin sitten kinkkisempi tapaus! Tuotekuvauksen mukaan Winter Star on maustettu muun muassa kanelilla ja appelsiininkuorella. Nämä perinteisien joulumausteiden kuuloiset tykötarpeet antavat tälle nektarille hyvin omintakeisen makumaailman.

Hankalahan tästä on rueta makuja erottelemaan! Ensinnäkin suuhun pölähtää happaman makea tyrsky. Ensimaininkien jälkeen seuraa nopea pisto sitruksista makeutta joka hiipuu nopeasti viipyilevään kuivakkuuteen. Melkoinen vuoristorata, kaikki tämä vain sekunneissa!

Aikaisempiin kokemuksiini rukiilla maustettuihin oluisiin verrattuna Winter Star on omaa kastiaan. Yleensä esimerkiksi ruis-IPA:t yms. omaavat paksuhkon ruisleipätaikinamaisen happamuuden. Mutta O'Hara's Winter Star:in ruis on nopea ja saattaa jäädä helposti huomaamatta. Appelsiininkuoren sitruksinen makeus lempeyttää olutta sopivasti samalla kun kaneli lämmittää ja jättää suuhun napsuvan tunteen.

Vain nelosoluen vahvuisena tämä ei ole turhan "viinainenkaan". Oikein makoisaa tavaraa, suosittelen lämpimästi!