Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Marjaisaa! Panimo Hiisi - Kratti

Tryy! Olisi viimeinkin aika alkaa hoitelemaan pois tuota turhankin suureksi paisunutta "backlogia" näiden maisteluiden osalta. Jääkaappi on kohta puolillaan kaikennäköistä maistettavaa eikä kaikkeen meinaa millään löytää sopivaa saumaa maistella. Mutta nyt!

"Kratti metsän mielipuoli. 
Yksisilmä - kummajainen.
Nauraa kannot kumisevat,
kuin varjo seuraa kätkössänsä."

Hiisin oluille tyypilliseen tapaan etiketissä on siis loru. Musiikkisuosituskin löytyy, eli Mr. Oizo - Analog Worms Attack. Laitetaampa päräjämään samantien. Kratti on siis marjaisa saison johon on sotkettu kotimaista mustaherukkaa ja puolukkaa. Luvassa on siis varsin mielenkiintoinen setti.


Kratin väri on itseasiassa punaisempi kuin mitä kuva antaa ilmi. Luulin aluksi kaatavani lasiin pelkkää viinimarjamehua! Tuoksu antaa ilmi saisoneille ominaisen hapokkuuden ja keveän marjaisuuden. Ainakin se mustaherukka löytyy jo ihan nenällä aistien. 

 Ootteko ikinä hörpännyt herukkamehua ns. raakana suoraan pullosta? Siis ilman lisättyä vettä ja sokeria? Kratin makumaailma on hyvin, hyvin lähellä tätä. Muttei ehkä yhtä irvistyttävä ja puistattava. Saisonmaisen hapon kintereillä kirmaa tunnetusti kirpakka puolukka. Puolukan jälkimainingeilla tulee sitten se kaikille tuttu mustaherukka, tai meikäläiselle mustaviinimarja. Suodattamattomana Kratissa on tallella kaikki kiva, eli hiivat yms tauhka.

Hapoista puheenollen, Analog Worms Attack on melko happoisaa musaa. Hapokkaat musamäiskeet hapokkaalle oluelle! Nyt sopii! 

Panimo Hiisin Kratti lunastaa kyllä etikettinsä sanat ja meningin. Kirpsakkaa on. Melkein limpparimaista, muttei läheskään yhtä imelää. Marjoista tulee hyvä säväys saisoniin, vielä parempi kun kyseessä on kotimaiset maamme marjat! Kyllä tätä juo. Ehkä menisi paremmin helteisenä kesäpäivänä kuin näin joulukuun puolessavälin, mutta mitäpä pienistä. 

Hiisi suosittelee Krattia nautittavan "vuohenjuustosalaatin tai vaikapa belgialaisten vohveleiden ja kermavaahdon kanssa". Kokeilkaapa joku ja kertokaa sitten minulle!