Maukkaimmat maistelut

tiistai 30. elokuuta 2016

Nyt se on Hospodan hanassa! Mallaskosken HopGun Kölsch

Tätä piti olla jo varmaan kuukausi sitten Hospoda Korunan hanassa. Mutta logistiikka kusi ja homma viivästyi, tai sitten kuski puhalsi oluet. Nyt sitä kuitenkin on, joten piti käydä kokeilemassa. Hyvät naiset ja herrat, Mallaskosken HopGun Kölsch!


Hetkinen perkele. Aniko Lehtisen olutraamatun mukaan Kölsch on nimisuojattu ja sitä saisi valmistaa vain Kölnin alueella! Onko Seinäjoen tyypit saaneet jostain erikoisluvan vai eikö pohojaammaalla vaan välitetä, sitä emme koskaan tiedä. Kyseistä olutta kun ei ole näkyvillä edes panimon omilla sivuilla! Nimikin minulle selvisi vasta tukkurin Hospolle antamasta lappusesta jossa kerrottiin HopGunin olevan "Saksalaistyylinen Kölsch jenkkihumaloilla höystettynä".

Lehtinen kuvailee kirjassaan yleisesti Kölschin makua "kuivan hedelmäiseksi, pirskahtelevan kevyeksi ja heikosti humaloiduksi". Muistuttaa hiukan lageria, mutta on pintahiivaolut.


Väriltään HopGun on tuommoinen hieman normilaageria tummempi ja punervampi. Vaahto oli kohtalaista mutta pitkäkestoista ja teki tuopin reunoihin nättejä pitsimäisiä muotoja. Tuoksun puolesta tässä ei ole oikein mitään mainittavaa. Melko tavallinen oluen tuoksu pienin Pale ale vivahtein.

Maussa Mallaskosken kölssi tekee kuitenkin sen mitä jättää tuoksussa tekemättä. Maku on makeahkon maltainen ja viinitermein pyöreä.
Kuitenkin mitä enemmän HopGunia suussa huljuttelee, sitä enemmän maku aukenee. Muljauttelun jälkeen on havaittavissa karamellimaista toffeetakin. Lempeä 28:n EBU ei jätä suuhun kuivakkaa jälkimakua vaan humaloinnin mietous tukee makeaa mallasta omalla hedelmäisyydellään.

Nelosoluen vahvuinen HopGun Kölsch on jännä uutuus joka sopii varmasti myös tavallisen Sandelssinlitkijän suuhun. Mahtava seurustelujuoma!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti