Maukkaimmat maistelut

perjantai 19. elokuuta 2016

Hospoda Korunan Malmgård viikot, hanassa: Emmer IPA

Hospodaan on karauttanut jälleen lastillinen pienpanimoherkkuja. Tällä kertaa hassun yksipuoleisesti, sillä tarjolla näyttäisi olevan satsi Malmgårdin tuotteita. 'Gård on kuitenkin saapunut paikalle vauhdilla ja voimalla, sillä makua löytyy sekä pullossa että hanassa! Valikoimaa on pienen fläppitaulun verran. Kausihanaan on valikoimasta ajautunut Emmer IPA.


Emmer IPA juontaa nimensä valmistuksessa käytetyistä Emmer-maltaista, joista saadaan lambinpehmoinen tuntuma. Emmeriä on maltettu kypsytellä nelisen viikkoa ennen pullotusta ja jätetty sitten kuitenkin suodattamatta. Alko kuvailee makua suunnilleen näin: "Kullanruskea, samea, runsasvaahtoinen, keskitäyteläinen, voimakkaasti humaloitu, mallaskeksinen, sitruksinen, yrttinen, tasapainoinen". Hospodan fläppitaulussa taas mainittiin maussa olevan havumetsää ja kaikenlaista.


Emmer IPAn punainen väri sykähtää kuin syksyinen iltaruskon maalaama taivas. Tuoksu on hassuus, siinä vähän niin kuin sekoittuu piirileikinomaisesti humalat, maltaat ja ehkäpä myös appelsiininkuori. Vaahtoa Emmerissä oli kohtuullisesti, eikä se suodattamattomuudestaan huolimatta ollut kovin samea, kuten kuvasta saattaa näkyä.

Maku komppaa tuoksua hyvällä rytmitajulla. Mukavaa mallasta jonka taustalla hedelmät huojuvat hiljaa. Huojunnan lomasta humalat älähtävät vuorollaan. Humalan napakka viimeistely pönkkää tehokkaasti Emmerin makupyramidia pystymmäksi, jääden sitten suun perälle muistuttamaan olemassaolostaan.

Emmer IPA on semmoinen lempeän lämmin IPA. Makeahkoa mallasta mutta kuitenkin napakkaa humalointia. Sopisi varmasti hyvin rasvaisen grillimätön kyytipojaksi. Sitäkin saa täältä Hospoda Korunasta!