Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 10. elokuuta 2016

Kurria Tanskasta: Amager Bryghus - No Rice & Curry

Kuinka moni muistaa 90-luvun lopulta sellaisen artistin kun Dr. Bombay? Koska se tulee minulle ensimmäisenä mieleen tämän oluen nimestä. Mutta etiketissä lukee selvästi että EI riisiä ja currya, joten tämä ei voi olla se mistä tri. Bombay laulaa kappaleessaan "Rice and Curry". Voi ei, flashbackeja!Kerpele, Amager ei ole saanut räävittyä kasaan vielä minkäänlaista englanninkielistä sivua. Kehottavat vain kokeilemaan sitä tanskalaista puolta sanoen "it´s not really that hard to understand....". No, yritethän...

åäaäddsssääh, onneksi on Chrome ja automaaginen käännöskukkasten laatija.

Amager Bryghus sijoittuu kappas vain, Amagerin keskelle Tårnbyn tehdasalueelle. Ovat pojat rakentaneet panimon vanhaan pommisuojaan, joten voidaan olla melko varmoja että rähinästä huolimatta saadaan olutta! Pommisuojassa on kuulemma myös joskus säilytetty kasoittain raamattuja. No, mikäpä sen parempi paikka mallasjuoman valmistukseen. Oluina Amageilta löytyy niinkin mielenkiintoisia juttuja kuin "Wookiee IPA" ja "KÅÅÅD". Näin esimerkiksi.

Amagerin oluet ovat ilmeisesti kaikki pullokypsytettyjä, joten pullosta löytyy sakkaa ja muita sattumia. Kaatamisessa pitää siis olla varovainen ellei halua niitä kuuluisia pohjahiivoja sinne lasiin.

Etiketistä löytyy tarinanpoikasta puolikkaan romaanin verran. Tiivistetynä se kertoo 19. vuosisadan Kööpenhaminalaisesta jätkästä nimeltä Didrik Crappe, joka lähti perustamaan silakkajalostamoa eksoottiseen Tanskan siirtovaltioon, silloiseen Tranquebariin. Siirtomaassaan mies joutui syömään päivästä toiseen riisiä ja currya jonka tuloksena mahaan koski ja paska lensi. Tarinan tarina kertoo, että mies lähti paikasta klipperin nokassa huutaen "No more rice and curry for this fair Dane!".

Tarinaan liittyy myös onnellinen loppu, sillä kuulemma Didrikin ruoansulatusvaivoihin auttoi hyvä Tranquebarilainen lager. Tästä innostuneena Didrik perusti oman panimonsa ja uutiset hyvästä oluesta riensivät kotiin Tanskaan saakka. Näin syntyi India Pale Lager.


Sitten juodaan ei riisiä curryllä. "Curry nam nam Curry curry nam nam Curry curry~"


Sieraimiini tuiskahtaa suodattamattoman oluen sitruksisen hapan pöllähdys. No Rice & Curry on siis suodattamatonta, mutta myös pastoröimatonta joten siinä on ikäänkuin tallella kaikki hyvä ja röyhtäyttävä. Suodattamattomuudesta kertoo myös varsin rehevä ja pitkäkestoinen vaahto. Luvassa on siis myös villiä viiksien pyyhkimistä.

Öh? Joko olen jo niin paha alkkis että maku on mennyt, tai sitten en vain osaa. No Rice & Curry jättää ensialkuun aika vaisun vaikutelman. Maku käy suussa kuin se kissa siellä uunissa. 
Mutta!
Ovelat tanskalaiset ovat laittaneet pulloon jotenkin laiskanoloista humalaa. Se antaa odottaa itseään, ja sitten rymistelee makuhermoille norsulla intialaiseen tyyliin. Sitten se jääkin makoilemaan kielelle.

Suodattamattomuudesta ja muista kommervenkeistä huolimatta No Rice & Curry ei ole yleisesti hapan. Alkon propellihatut ja pronssinenät ovat luokitelleet tämän seuraavasti; "
keksinen, sitruksinen, yrttinen, kukkainen, vivahteikas, raikas". Noh, tuota noin, en ole niin makuekspertti. Löydän näistä tuon sitruunan ja ehkä vähän jotain digestiveä, mutta sepä siitä.

No Rice & Curry on semmoinen... hitaasti juotava olut. Tämän kanssa ei hötkyillä. Vaikka humalointi voi minulle olla aika lempeä, voi se jollekin olla varsin hyökkäävä. Semmoista Olvin IPA:a napakampaa.