Maukkaimmat maistelut

torstai 16. kesäkuuta 2016

Wirran warrella juotua: Oulujärvi Pale Ale

Lährimme ulkhoilemhan. Kokka kuosiin ja nokka kohti keskustaa ja sen yli. Raunioylityksen ja tervakanavan jälkeen pölähdin Kalkkisillan Laituriterassin pihaan. Tällä samaisella laiturilla kotiaan pitää myös höyrylaiva Kouta joka risteilee pitkin Olujärven laajaa ulappaa. Potski itse oli tällä kertaa tosin katsastuksessa.

Kuulin aiemmin viikolla ohimenevän auton etupenkiltä, että tänään keskiviikkona olisi tarjolla uusinta uutta Oulujärvi Pale Alea. Noh, tämä viskisieppo ja ohrapöllöhän lähti sitten asioikseen sitä metsästämään. Ja sitähän oli. Oulujärvi PA on siis Hopping Brewstersin ja kainuulaisen Nälkämaan yhteisen rakkauden lapsi. Sama combo on aiemmin tuottanut meille maanmainion Luotikuja IPA:n, joka on valitettavasti myyty loppuun jo aikapäiviä sitten.

Hopping Brewsters on Akaassa majaileva hyppivä lentokone, eikun siis panimo. Nimensä toisen maailmansodan aikaiselta Amerikkalaiselta hävittäjältä, Brewster F2A:lta, lainaava panino käyttää ulkoasussaan vahvasti 50-luvun vaikutteita. Pullojen etiketeissä onkin oikein miellyttäviä pin-up -tyttösiä. Brewstersin päämies ja -keittäjä Kyllösen Kimmo on varsin intohimoinen historianharrastaja ja oluenkeittelijä.


Sitten asiaan ja järvelle!

Muovituoppiin pullosta lurahti tutunnäköistä ja oikean oloista tavaraa. Väriltään syvän kuparinen ja vähävaahtoisen sameahko. Nokkaansa kun kurkottaa tuoppiin, huomaa Oulujärven tuoksuvan pääasiassa humala, sitruunat tiukasti vanavedessään.

Humalasta puheenollen, sitä tähän on liuotettu peräti neljää sorttia. Löytyy Ahtanum, Chinook, Centennial ja Citra. Pari näistä on tutumpia muista tuotteista mutta nuo toiset on sitten meikäpojalle vähän vieraanoloisia.

Entäs sitten se tärkein, eli makuasiat. Oulujärvi PA on varsin perinteinen kalpea. Laineet tuovat kielelle kirpeyttä, lempeää mallasta ja humalan rapinaa suun perälle asti. Pitkällä selällään Oulujärvi kannattelee myös jonkinlaista hetelmää, mutta en nyt just saa päähäni että mikä se on. Ehkä omenaa, tai jopa persikkaa? Holia itseään tässä on jopa 5,3% joka ryhdittää menoa melkolailla sopivasti.

Tällaisena custom-oluena Oulujärvi Pale Ale on varsin mukava tuttavuus. Pullotavaran hinta on vähän suolaisenpuoleinen, joten tätä ei kannata ihan hörsimällä juua. Komeassa maisemassa, Kajaaninjoen liplatusta katsellessa hitaasti nauttimalla tämä kuitenkin pääsee oikeuksiinsa. Tämä todistaa sen, että hyvän oluen juontia parantaa huomattavasti hyvä silmänruoka!