Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Erittäin erikoista: Huvila Brewing E.S.B

Tällä kertaa lähialkosta käteen nasahti ABC, eikun E.S.B. Eli siis Extra Special Bitter. Ihan kotimaista tuotantoa ja isossa pullossa. Katsotaan huvittaako.

Huvila-tuotesarja on Malmgårdin maalaisserkkuna tuotettu olut. Alunperin Huvilaa pantiin samannimisessä panimoravintolassa Savonlinnassa, josta sitten tietotaito ja reseptit seurasivat panimomesti Tuomas Markkulaa ja olutmestari Markku Pulliaista Malmgårdiin. Huvila-sarjaan kuuluu monennäköistä olutta ja näköjään yksi siiderikin. Kaikki näistä on reiluhkoissa puolen litran pulloissa.


Tummaa ja vahvaa sanoo etiketti. Mutta jumaliste ku vaahtoaa! Sehän kuuluu vain bitterin perusluonteeseen, että katkerana ei siivosti tuoppiin mennä vaan pitää vähän venkoilla vastaan ja rähistä tukka vaahdossa.

Väri on todellakin tummaa, tuo taas kerran mieleen sahdin. Tuoksu sen sijaan yllättää viikset, seassa on pienen humalavivahteen lisäksi jotenkin vadelmaisia käänteitä. Jännittävää.

Makukin jänskättää! Paahteista, kahvista ja hieman kirpsakkaa! Tässä on omintakeinen kattaus makuja ja suutuntumia. Toisaalta tämä on kevyttä ja helppoa, mutta toisaalta myös jotenkin tuhdin oloista. Humalat laulavat kevyttä kirpeyttä samalla kun maltaat soittelevat sulosointuja suklaamandoliinilla.

Hiilihapokkuutta tässä hieman on, mikä ei oikeastaan ole kovin pahasta. Suodattamattomana oluena Huvila E.S.B:n olettaisi olevan hieman hiivaista, mutta sitä tämä ei kuitenkaan ole.

Saattaa johtua syömästäni ruisleivästä, mutta tämä E.S.B. tuntuisi täyttävän mahaa melko tehokkaasti. Alko suosittelee tätä kaikennäköisten liharuokien, kalan ja grilliruokien kanssa. Itsekin pitäisin tätä ennenkaikkea ruokaoluena.