Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Höhöhö Iisalmesta: Olvi Xmas IPA

On vasta marraskuun alku mutta joulu alkaa jo pikkuhiljaa kuumottelemaan ihmisten mielissä ja kauppojen äänentoistojärjestelmissä. Joulun uhkaava lähestyminen näkyy myös oluthyllyissä, sillä sinne ovat panimoiden omat tontut roudanneet kaikennäköisiä jouluoluita. Aloitan oman jouluolutkauteni hörppäämällä tätä paljon puhuttua Olvin Xmas IPAa. Ihan vaan koska kaikki muutkin!


Olen kuullut tästä IPAsta paljon kaikenlaista. Suurimmaks osaksi kehuja. Myös Hospodan baarimikko on kehunut Xmas IPAn makua ja samalla päivitellyt nimivalintaa. Katsokaas kun sana "xmas", eli väännös sanasta christmas eli joulu, rajaa oluen myynnin melkeinpä pelkästään joulusesongin ajalle. Tavaraa kun kuulemma saattaisi juoda ja myydä ihan vaikka koko talven. Miksi Olvin tuotesuunnittelijat ovat näin päättäneet, sitä en edes minä savolaisena tiedä.

Humalaa Xmasiin on tuupattu kolmea laatua; Opal, Kazbek ja Comet. Näistä Comet on minulle edes etäisesti tuttu. Oluttyypiksi on tölkkiin merkattu "Red India Pale Ale", mikä kyllä on varsin osuva nimi tälle hyvinkin jouluisan väriselle ohrajuomalle!

Näin ensialkuun, xmas kuohui varsin mallikkaasti. Jopa niinkin etten uskaltanut kerralla koko tölkkiä huiskauttaa lasiin. Ensipölähdys nenän alla tuo esiin humaloita ja mallasta. Ehkäpä myös jonkinasteista jännän jännää sitruksisuutta tai muuta kirpeyttä. Hmm...

Tämä jouluipa seuraa makunsa puolesta samoja jälkiä kuin aikaisemmat "Iisalmi Pale Alet". Olemalla humaloinniltaan Savolaiseen tyyliin lupsakka, mutta muuten maultaan niin kiero ettei siitä meinaa saada selvää.

Parempi siis ilmeisesti lyödä itsekin Savo-vaihde silmään, Lentävä Kalakukko soimaan ja niin sanotusti tolohottee tiukemmin!
*runts*
Kah, no voe! Tietänöökköön tuota Iisalamen ukot itekkään mimmosen olvin ovat panna hytkäättänneet. Humaloennin puolta jos kopasoo, niin suattaapihan tuo männä kuitennii sinne entistä lupsakkaampaan suuntaan. Tässä ikkäänkuin on sitä joolun taekoo, on se sen verran lämpösän ja mausteisen olosta. Maltaetannii on laetettunna, silleen just parraelleen ja oekeen pönkkeemään sitä makua. Oekeen kuule jiäp suuhun haekuammaan nuo maut, voe tokkiisa!

No eehän ne iha läpiä oo piähäsä puhuna ne aekasemmat arvostelijat. Livakkata on! Hospotannii immeiset olj ihan oekeessa siinäi mielessä, jotta kyllä tätä tulloopi ikävä jahka tästä joolusta selevitään ja äksmas IPA hävitettään hyllyiltä poes poekkeen. Mutta siihe asti pittää naattia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti