Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Hospoda Korunan kausihanassa sauhuaa: Teerenpeli Sauhusanttu -savuolut

Kuka muistaa joskus hämärältä 90-luvulta sellaisen Pikkukakkosen yhteydessä näytetyn lastenohjelman nimeltään Sauhusanttu? Noh, nyt tämä kaikkien lämmöllä muistama ja uunissa asuva omakotitonttu on nesteytetty ja laitettu hanaan kaikkien riemuksi! Sauhusanttu on saapunut tonttuilemaan myös Kajaanin Hospoda Korunan kausihanaan.

Panimo ja tislaamo Teerenpeli on lähtöisin Lahdesta, samannimisen ravintolan tiloista. Ensimmäisen panimon tuotanto oli vaatimattomat 60 litraa. Kapasiteettia on sittemmin kasvatettu ensin 1500 litraan ja siitä ylöspäin. Vuonna 1995 alulle pantu Teerenpeli onkin yksi Suomen ensimmäisistä pienpanimoista! Vuonna 2002 tapahtunut laajennus aloitti myös Teerenpelin tislaamotoimminnan. Vuonna 2014 panimo vietti 20-vuotis juhlavuotta. Teerenpeli on siis tullut jo hyvinkin miehen ikään!Sauhusanttu on tyyliltään savuolut. Kuten arvata saattaa, savuoluet ovat savuisia. Lajinsa edustajista tunnetuin on ehkä Saksalainen Aecht Schlenkerla Rauchbier, joka on savuisuudessaan täysin omaa luokkaansa olemalla hyvin savustettu ja rukiinen. Teerenpeli luokittelee Sauhusantun "puolitummaksi, mukavan savuiseksi lagerolueksi".

Mutta paneudutaampa nyt tähän edessäni olevaan tuopposeen.

Sauhusanttu on väriltään varsin jouluinen. Tummanpunaisuudessaan se melkein hätyyttelee punaviinejä! Ilmasta aistii riihirukiisen savuisen aromin, kunhan malttaa kurottaa nenäänsä tuopin reunojen sisäpuolelle. Santtu pitää päässään myös ohuehkoa, mutta varsin pitkäkestoista ja itseriittoisaa vaahtokruunua.

Maku jäljittelee tuoksua, muttei aivan lunasta sen laatimia lupauksia. Santtu on ensialkuun erikoisen marjainen. Lienenkö pahasti väärässä jos oletan marjaisuuden olevan mustaherukkaa? Marjan kintereillä rymyää se kuuluisa riihiruis. Savuisuus on kuitenkin melko lempeä ja kevyt, eikä se jää pyörimään suuhun kuin aiemmin mainitussa saksalaisessa. Humalointi on tässä jätetty tarkoituksella kevyeksi, jotta se ei peittäisi muita aromeja.

Sauhusanttu ei juurikaan muutu vaikka pääsisi vähän lämpiämäänkin. Joten tämä sopii myös kiireettömään nautiskeluun. Tummanpunainen tuopillinen lempeää savua sopii pimeään alkutalven iltaan kuin sormi sieraimeen. Ensilumikin satoi juuri sopivasti kaunistamaan koleaa keliä. Joten mars Hospodaan ja sauhua tuoppiin!