Maukkaimmat maistelut

tiistai 15. marraskuuta 2016

Hospon Kausihanassa: Suomen paras olut 2016

Ensinnäkin; Voi perse! Edellinen kausihanaolut olisi ollut Milk Stout mutta enhän minä tiennyt! Uutiset eivät yltäneet tynnyriini saakka joten se ennätettiin lipsiä parempiin suihin ennen kuin ennätin paikalle. Mutta onneksi nyt hanassa on jo uusi asukas: Vuoden 2016 Suomen parhaaksi olueksi valittu Mufloni Pilsner!


Muffloni Pilsner on ollut tuotannossa jo kauan, joten ihan uusinta uutta tämä nyt ei ole. Beer Hunter's:in ekaa, vuoden 1998 vaaleaa lageria voisi kuvailla pilsiksi, sillä siinä satsissa oli kuulemma mennyt humalointi hieman reiluhkonlaiseksi.

Nyt niin sanottu suomenmestari on karauttanut Hospoda Korunan kausihanaan. Olo on varsin juhlallinen kun olut tarjotaan arvokkaasti korkeassa pikarissa, komean vaahtokruunun saattelemana. Jo nyt huomataan, että Pils on samea ja pimeään talvi-iltaan sopivasti pirteän kellertävä. 


Tuoksussa Pils tarjoaa raikasta kukkeuttaan, samalla nenään kantautuu vieno hiivaisuus mikä voi olla ominaista tai sitten ei. Nenäni vahvistaa lasin nesteen olevan selvää laatukamaa.

Makua voisin kuvailla kuivakaksi ja happoisen raikkaaksi. Lempeästi rouskaiseva humalointi lyö tahtia makukimaralle, josta löytyy muun muassa sitruksisuutta, maanläheistä olkea ja kielenkantoja ravistavaa kitkeryyttä. Mufloni Pilsner on itseasiassa hyvinkin hapokas olut, muttei sentään mitään limonadia. Silti tätä voisi kuvitella juovansa myös helteisenä kesäpäivänä, mutta myös näin marraskuun pikkupakkasilla.

Shaker-lehden artikkelissa kerrotaan, että Suomen Paras Olut -kilpailun tuomaristo on kuvaillut Pilsneriä näin: "Vaalean keltainen, kultainen, selkeä, ihastuttava, kepeä, sitruksinen ja moderni."

Empä tässä voi kuin kompata arvoisan tuomariston kuvailua. En osaisi paremmin sanoa. Helppo pilsner ilman sen kummempia temppuja tai kiemuroita. Käykäähän maistamassa mestaria!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti