Maukkaimmat maistelut

tiistai 8. marraskuuta 2016

Näläkämaasta kajahtaa! Luotikuja IPA "Magnum"

Täh? Kajaanilaista olutta? Maistuukohan siinä se kuuluista kainuulainen kateus ja jurous? Tuleeko siinä ilmi sanonta "mitäpä se hyvejää"?


Näihin kysymyksiin rientää vastaamaan Kainuun oma panoporukka, Nälkämaa. "Tähkästä tuoppiin"-sloganinaan käyttävä Nälkämaa kokee tehtäväkseen tuoda nykyistä enemmän maukasta olutta kajaanilaisten ja kainuulaisten ulottuville, mutta myös muuallekin suomeen! Toiminta on vielä "kiertolaispanimo"-periaatteella, eli ideat ja reseptit tulee omasta päästä mutta itse paneminen tapahtuu toisaalla. Tällä hetkellä hyväksi yhteistyökumppaniksi on muodostunut pirkanmaalainen Hopping Brewsters -panimo.

Kajaanin surullisenkuuluisalta baariväliköltä nimensä lainaava Luotikuja IPA on jo ennättänyt toiseen sukupolveen. Nälkämaan esikoisena toiminut ensimmäisen sukupolven Luotikuja tuli ilmoille Saint Kukkoon 27.1.2016. Janoinen sekä oluttietoinen suomen kansa ryysti ekan satsin loppuun hyvin pian. Nyt lisänimen Magnum saanut Luotikuja on tehnyt paluun entistäkin töpäkämmällä humaloinnilla!


Luotikuja IPA on melkoisen tumma, muttei ihan black IPA nimikkeen veroinen. Väri on ehkä parhaiten kuvattuna tumman järviveden oloista. Sameaa ja kotoista. Nuuhkaisemalla nenäänsä saa sen entistä reilumman humaloinnin kädenpuristuksen. Tuoksussa on havaittavissa rehevää ruohoisuutta ja citran sitruksista kirpeyttä.


Lupaukset pitävät paikkansa! Humaloinnissa löytyy. Topakkuutta on reilusti, eikä edellisen satsin ominaista vahvaa ruisleipätaikinan makua ole niin helposti havaittavissa. Magnumin luotsaaman humalarynnäkön jälkimainingeissa leijailee jo tuoksussa esittäytynyt ruohoisuus. Humalointi koukkaa suun perältä myös nenään, joka pitkittää makuelämystä oikein mukavasti. Jälkimaku on hassun maltainen joka tuo mieleen kerman. Saattaisin pistää tämän jonkun käytetyn humalalajikkeen syyksi, en vain tiedä minkä.

Luotikuja IPA "Magnum" on rosenteiltaan kuitenkin 5.6%, mikä tekisi pullotavarasta auttamatta Alkokamaa. Pullossa tätä ei kuitenkaan tulla varmaan ihan heti löytämään. Ellei Nälkämaan pojat keksi jotain erikoista. Tällä hetkellä tätä on siis tarjolla ainakin Kajaanin luotikujalla, Saint Kukon hanassa.

Blogin kirjoitushetkellä Luotikujaa oli Kukossa vielä jäljellä noin 12 tankillista. Mutta mikäli vanhat merkit käyvät toteen, ne eivät riitä jouluunkaan saakka. Joten; Mars Kukkoon ja kulttuuria tuoppiin!