Maukkaimmat maistelut

lauantai 29. huhtikuuta 2017

Kapteeni Kalmo suosittelee: Ballast Point - Victory at Sea

Viimeksi legendana tuopissa oli Thornbridgen Halcyon. Nyt tuoppiin turahtaa vähintäänkin yhtä suosittu Ballast Point:in Victory at Sea! Tuleeko merellä voittoa, vai kepsahdammeko itsensä Krakenin, tuon Iku-Turson pikkuserkun, lonkeroihin?


Ballast Point on tehtaillut olusia jo vuodesta 1992, tavallaan. Herra nimeltä Jack White, eli Jaska Valkoinen collegekämppiksensä Pete A'Hearnin kanssa löysivät yhteisen halun tehdä oluita. Tästä sitten syntyi panovälineitä ja muita vermeitä kauppaava Home Brew Mart. Kaupan kehittyessä Pete kävi hommaamassa itselleen panimomestarin sertifikaatin. Hommaan hyppäsi mukaan kolmas pyörä Yuseff Cherney ja pian kaupan takahuoneessa roplattikin omat mäskit. Ballast Point alkoi siis virallisesti vuonna 1996 kaupan takahuoneesta.

Ballast Point on oluissaan keskittynyt filosofiaan "teemme oluita joita haluamme juoda". Oluihin liittyy myös panokolmikon yhteinen mieltymys merenkäyntiin ja kalastukseen, josta myös juontuu oluiden vedenläheiset nimet kuten Sculpin, Manta Ray ja Bonito. Etiketeissä komeileekin useimmiten jokin merenelävä.


Victory at Sea, Imperial Porter:in kerrotaan olevan julkean pehmeä juuri sopivalla makeudella. Vaniljalla ja kahvilla maustettu porter on kyllä niittänyt suosiota ainakin Pint Pleasessa. Odotan innolla ensipuraisua.

Vaahto on paksua ja kahvisen oloista. Väri, tietenkin mustaa. Tuoksupuolella sitten alkaakin olemaan jo menoa. Nenään tuntuu varsinkin mustan kahvin aromit pienellä vaniljan jälkikaiulla. Tuoksu lupailee myös paahdetta ja pähkinää. Unohtuikin mainita, että tätä on maustettu vaniljan ohella San Diegon omilla Caffe Calabria -kahvipavuilla.

Kahvi on silmillä heti makunakin! Kovin on tummaksi paahdettua ja tiukkaa, mutta tähän en laita maitoa sekaan. Kahvin alta paljastuu kuitenkin jotain muuta. Pähkinäisen tuulahduksen kautta vanilja valtaa alaa, tuoden mukanaan myös toffeemaisen jälkimainingin. Kahvi papuineen on kuitenkin homman pääosassa. Tämä Caffe Calabria vaikuttaa varsin hyvältä lajikkeeltä jota voisin maistella ihan sen alkuperäisessä uutteessaan.

Lämmettyään Victory at Sean paahtomaltaat tuntuvat omaksuvan jopa viskimäisiä vääristymiä. Tämä ei ole ollenkaan huono. Kahvi, vanilja ja viskimäinen tuulahdus sopivat yllättävän hyvin yhteen! Kyllä tämä taitaa olla ansainnut kaiken sen suosion mitä kansa on tälle suonut.

Ballast Point Victory at Sea Imperial Stout ei jättänyt kylmäksi. Voitto tuli merellä ja onnistuimme välttämään haudan pohjassa meren! Kyllä tätä kannattaa maistaa jos vain Alkostanne löydätte.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti