Maukkaimmat maistelut

tiistai 17. tammikuuta 2017

Hospoda Korunan Guinness-hanassa: Guinness Nitro IPA

Mikä tulee ihmisille mieleen kun sanotaan Guinness? Ennätysten kirja? Vaiko se musta, paksu ja mämminen keitos jota saa ja kannattaa odottaa?

Nyt on Hospoda Korunan Guinness-hanassa kuitenkin jotain muuta kuin sitä vanhaa tuttua. Guinness on lanseerannut oman IPAnsa, Nitro IPAn! Joka muuten lanseerataan Euroopassa ensimmäiseksi Irlannissa ja Suomessa. Kyseessä ei siis ole mikään tölkkitavara, vaan tämä on ihan hanassa kuten kuuluukin!


"Guinness on luonut aivan uudentyyppisen IPA-oluen, jossa Guinnessille ominaisen typpi-seoskaasun avulla tuoppiin saadaan paksu, kestävä vaahtokukka. Typpi Tekee oluen tekstuurista pehmeän, ja paksu vaahtokukka suojelee IPA-oluelle tyypillistä vahvaa makua ja aromia." -Hospodan virallinen esite.

Tuoksultaan Nitro IPA ei ole juuri mitään, tai sitten talvi on tehnyt temppuja ja tukkinut nenäni. Mutta kuitenkin, stout-Guinnessin ystävät löytävät Nitrosta saman kermaisen paksun vaahdon kuin aina ennenkin. Tätäkin siis joutuu hieman odottelemaan ennenkuin pääsee kastamaan viiksiään vaahtoon. Vaahdon asetuttua paikoilleen, Nitro paljastaa varsin nätin meripihkan värisen itsensä.


Nitron suutuntuma on hyvin samanlainen kuin stoutissa, eli paksu, maltainen ja kermaisen pehmeä. Mutta tässä ei ole samanlaista kahvi-aromia kuin perus "kinesissä". Myöskään maku ei ole heti ensi alkuun yhtä... tuhti. Mutta sitten taas, kyseessähän ei olisi IPA jos se olisi. Makuasioissahan tämä siis on osin hyvin samanlainen kuin tummempi ja tuhdimpi isoveljensä.

Tumman paahteen ja maltaan alta kuitenkin humalointi nostaa päätään. Esitteessä sitruunaiseksi mainostettu humalointi kyllä hieman kopistelee, mutta jää kuitenkin vähän rauhallisen puoleiseksi. IPAksi Nitro on melko lempeä, EBU:n ollessa vain 34. Helposti lähestyttävä siis. Eikä luulisi kokemattomankaan irvistelevän tätä siemaillessaan. Humaloinnin voi kuvailla olevan pieni heräte paahteisen maltaan rauhoittavan lämmön jälkeen.

Loppusanoina; Nitro on helppo, eräänlainen stout-IPA jossa yhdistyy Guinnessin tuttu tapa tehdä kuulua stoutiaan ja tuulahdus "uudesta maailmasta" IPA:n muodossa. Henkilökohtaisesti kokemus vähän lässähti sillä odotin Nitro IPA -nimisen oluen olevan jotain varsin räväkkää. Kuin nitroglyseriini. Mutta tämä lunastaa kaiken sen mitä lupaa. Erinomainen nautiskelu ja seurusteluolut jos ei aina jaksa sitä mämmiä juoda.

Hospoda Korunan ikiomasta Guinness-hanasta sitä löytyy. Käykäähän kokeilemassa ja kertokaa oma mielipiteenne!