Maukkaimmat maistelut

perjantai 9. syyskuuta 2016

Perjantaipullo: Sadler's Red IPA

Viskimaistelusta on selvitty. Kuten jokainen tyä-miäs tietää, perjantaina pitää ottaa perjantaipullo jotta voi olla lauantain vankilassa! Tällä kertaa sentään mennä niin pitkälle, toivottavasti. Jääkaapissani on jojensuun reissun ajoilta saakka pyörinyt Sadler's Red IPA. Ajattelin nyt viimeinkin lähestyä sitä.


Sadler's:n panimo on ollut perustettuna jo rapeat 100 vuotta. Kuuluisa ja palkittu Windsorin linnan panimo perustettiin 1900-luvulla Nathaniel Sadlerin toimesta. Sadlerin "verrattomat" oluet saattoivat panimon kulmakarvat polttavaan nousukiitoon ja panimo on toiminnassa vielä nykyäänkin. Panimo on ollut saman suvun omistuksessa vuosia. Panimo kävi välillä myös poissa toiminnasta, mutta avattiin sitten uudelleen vuonna 2004. Nykyään Sadler's:n panimo sijaitsee Lye:ssä, Stourbridgen luona.Pullon auki rusahtaessa ilmoille pölähtää maltaan ja humalan sulotuoksut. Tuoksut kuitenkin karkaavat omille teilleen eikä niitä enää löydä vaikka kuinka nenää tuopissa uittaisi. Väri on melkein viinimäisen punainen, läpitunkematon. Kuin lasillinen hurmetta entisaikain jumalien kunniaksi. Eipäs innostuta. Valoa vasten tirkistellessä tästä näkee läpi, väri on silti melko sykähdyttävä.

Etiketti tarinoi: "Red in colour and big in character. A citrus passion fruit and mango aroma leads to a resinous hop character and balanced with a sweet malty finish." Sitrusta, passionia ja mangoa siis luvataan. Suuresta luonteesta taitaa kertoa etiketissä möllöttävä norsu.

Maussa on kyllä vaikka mitä. Ensisijassa mallasta, humala tiukasti housunlahkeessa roikkuen. Tämän perusporukan jäljessä kyllä laahustaa jonkunlaista hedelmää. Oikein makustelemalla voi havaita sen sitruksisen maun, mutta sen sekoittaa herkästi humalan juoniin. Jälkimaku lojuu suussa kauan, makean maltaan huutelu suun perällä antaa oluelle niin sanotun pehmeän laskun.

Sadlersin rIPA on humaloinniltaan lauhkea eikä käy silmille niinkuin jotkut muut IPAt. Maltaiden makeus sotkeutuu hyvin hieman katkeriin humaliin. Tässä IPAssa niitä onkin, seassa on Amarillo, Nelson Sauvin ja Green Bullet -humaloita! Maltaissa melkein samanlainen kattaus; Maris Otter Pale Ale-, Crystal-, Chocolate- ja Vehnämallasta.

Red IPAn takaetiketti tarjoaa myös ruoanlaitto-ohjeita. Kehuskellen, että tällä alella saadaan parhaat hitaasti kypsytetyt ruoat kuten pulled pork. Pitäisi kokeilla joskus.