Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Vastakarvaan! Wold Top - Against the Grain gluteeniton olut

Tämä on omistettu kaikille teille joille kotimaiset viljat tuottavat pahaa mieltä ja -oloa! Joku aika sitten juttelin oluen maistelusta erään tuttavani kanssa. Kaverini kertoi olevansa kiinnostunut oluista ja niiden maistelusta, mutta keliakia pistää pahasti jauhoja suuhun. Otin siis asiakseni maistella ja kertoilla!

Tässä maistelussa vertaan gluteenitonta kolmosolutta tavalliseen kolmoseen. Tämä tavanomainen olut sattuu tällä kertaa olemaan ihan vaan A.Le Coq.


Against the Grainin pannut panimo Wold Top on suhteellisen tuore tapaus. Vuonna 2003 Englannin Yorkshiren Wold:siin panimon perustivat maanviljelijät Tom ja Gill Mellor. Mellorit ovat ottaneet asiakseen tehdä laatuoluita jo kolmannessa ja neljässä polvessa! Eka olut valmistui tarkoitusta varten muunnellussa ladossa. Ilmeisesti raaka-aineet oluisiin tulevat panimon omista pelloista ja vesi omasta kaivosta. Oluita Wold Top tekee bittereistä real aleihin. Seassa on tietenkin tämä gluteeniton tuttavuus, Against the Grain.

Vasemmalla A.Le Coq ja oikella Against the Grain.

Väriltään ja tuoksultaan Against the Grain vastaa aikalailla tavanomaista keskiketterää. Againstin tuoksu on ehkä rahtusen raikkaampi kuin Coq:ssa. Hieman tihrustelemalla voi havaita sen myös olevan väriltään pikkuriikkisen tummempaa, tai sitten se johtuu lasista.

AtG:n maku on oikeastaan hyvä! Vaikka gluteenittomat leivät ovat aina vähän väljähtyneen näköisiä, niin tämä ei siltä maistu. Laakerimaltaasta ja maissista tehtynä tämä kyllä maistuu vähän Sol:ta tai Coronalta, nyt kun oikein miettii. Maku on häviävän hedelmäinen, sisältäen rönsyjä sitruunaan ja johonkin ihmiskunnalle vielä tuntemattomaan hedelmään. 

Kuinkas käy suora vertailu? Vasemmassa nurkassa pullistelee yleisön suosiota nauttinut A.Le Coq ja oikeassa nurkassa, maaseudun tarmoa puhkuva uusi tulokas Against the Grain! 
DING!
A.Le on hyökkäyksessään paljon hapokkaampi kuin AtG, mutta ottaa makumittelössä napakan koukun leukaansa. Against the Grainin isku ei jää pelkkään yhteen makuun, vaan se piilottelee hanskassaan hedelmää, josta A.Le ei ole kuullutkaan! Uudet maut saavat A.Le Cogin hämilleen! Se keräilee itseään ja lataa seuraavaan lyöntiinsä AtG:n heikkouden; makean ohramaltaan. Tämä viljainen keksisyys nostattaa yleisössä aallon.

Against the Grain ei saa hyökkäyksestä ohranjyvää silmäänsä, vaan ottaa maissista omaa voimaa voittaa A.Le:lle viljan tuoman edun! Se napauttaa raikkaan oikean suoran ja maissintähkänomaisen vasemman snägäriheijarin A.Len ohimoon! A.Le Coq nöyrtyy uuden energian alla ja pyyhe lehahtaa kehään kuin nurmilintu!
DING! DING! DING!Noniin, kisastudiosta kommentteja. Vääntö oli varsin tiukkaa, mutta tämän illan voittaja on selvillä. A.Le Coq voi häviöstään huolimatta pitää päänsä pystyssä kokemuksellaan ja hyvällä hinta/laatu-suhteellaan. Against the Grain saavutti uuden tietoisuuden tason ei-keliaakikkojen seurassa olemalla erikoisuudestaan huolimatta rehti ja rehellinen kansanolut.