Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Hospoda Korunan Vehnäviikot, Hanassa: König Ludwig Weissbier

Vehnäset ovat saapuneet Hospoon!  Karautin itsekin paikalle tarkastamaan kattauksen laadun ja silmiini pisti kausihanan uusi asukas. Kuningas Ludwig!

Ensialkuun myönnettäköön, että meitsi on itseasiassa varsin huono maistelemaan vehnäoluita. Ensikosketus vehniin oli joskus kauan sitten paikallisessa baarissa johonkin kädenlämpöiseen Warsteineriin, mikä ei jättänyt kovin hyvää muistikuvaa. Jospa tämä uljas tulokas saisi pääni kääntymään.


Heh, itseasiassa König tulee myös Warsteinerin panimolta. Panimona Warsteiner on perustettu jo vuonna 1753. Näinä päivinä Warsteiner on yksi Saksan suurimpia yksityisomisteisia panimoita. Warsteinerin samaa nimeä kantava lippulaivaolut on varmaankin Saksan suosituimpia pilsener-tyylisiä oluita.


Lasi on vehnäoluille perinteisesti korkea kuin Puijon torni! Sain muuten maistettavakseni astian ensimmäisen lasillisen, mikä kunnia korkata uusi satsi!

Kuten kuvasta näkyy, väri on suodattamattoman samea. Tuoksunsa puolesta tämä vaikuttaa melko periteiseltä vehnäoluelta. Königin tuoksu on kuitenkin hassulla tavalla paksun oloinen, ikäänkuin taikinainen.

Makunaan König Ludwig vahvistaa paksuutensa. Suutuntuma on paksuhko, ja mukana on normaaliin tapaan hedelmää. Suodattamattomuus saattaa tuoda nämä maut esille, sillä kielellä tuntuu pyörivän jotain banaanin ja ananaksen välimaastosta. Weissbier on varsin reiluhkosti hiilihapotettu. Mutta tässä ei kuitenkaan mennä limpparitasolle eikä olut kiehu suussa. Happoisuus tuntuu lähinnä pienenä raikkautena ja kihelmöintinä suussa.

Mutta missäs humalat! Ipoihin tottuneet makuhermoni etsivät kiivaasti humalantähkää tuopista, sitä kuitenkaan löytämättä. Olisin melkein toivonut pientä humalan puraisua, mutta ehkäpä se on liikaa toivottua näin perinteiseltä vehnältä kuin König Ludwig. Alkomahoolia tässä kuitenkin on nelosoluen verran eli 5.5%, joka varmistaa että kuningas pysyy hyvin ryhdissään.

Kuten aiemmin totesin, olen huono maistamaan vehnäoluita. Suuren määrän ja hitaan nautiskeluni seurauksena vehnäolut pääsee hieman ottamaan lämpöä, joka saattaa vaikuttaa makuun hyvinkin ratkaisevasti.

König Ludwig Weissbier on silti mukava tuttavuus joka avaa portteja vehnäoluiden outoon maailmaan. Mukava janonsammuttaja, varsinkin helteisillä päivillä!