Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Uutta Hospoda Korunan Kausihanassa: Sinebrychoff - Olutmestarin Export Pils

Mikäpä olisi sateensekaisena kevätpäivänä parempaa kuin pyrähtää kuuron läpi ikiomaan kantapubiin. Paikallinen kevään ohrapöllö visersi, että Hospoda Korunan kausihanaan olisi pesiintynyt uusi asukas. Huhujen mukaan pils! Sitähän piti päästä tietenkin maistamaan!


Minusta vähän tuntuu Sinebrychoff, -yhtenä pienen maamme suurimmista panimoista, ei juuri syvällistä esittelyä kaipaa. Kansan suussa tuttavallisemmin Koff:ina tunnettu panimo aloitti panohommat jo vuonna 1819 ja on näinä päivinä pohjoismaiden vanhin panimo. Tuotteitahan Koffilla on laidasta laitaan. En niitä rupea tähän erittelemään. Tuotteisiin kuuluvat myös yksi liikkuva anniskelualue, eli SpåraKOFF joka rällää ympäri Helsinkiä näin kesäisin. Sitten on myös muutama kappale hevosia.

Sinebrychoffin Suomen Olutmestarin -sarja on pantu yhteistyönä panimon omien olutmestareiden sekä palkittujen olutmestareiden välillä. Suomen Olutmestarin Bärliineri on tehty vuoden 2015 olutmestari Jani Suomalaisen kanssa. Export Pils on taas sitten vuoden 2016 olutmestarin, Rovaniemeläisen Antti Peltosen kätten jälkeä.


Tuoppiin päästyään Export Pils niin sanotusti näyttää värinsä. Tällä kertaa väriksi on valikoitunut banaaniin vivahtava vehnän keltaisuus. Vaahtoa oli niukasti, mutta se oli sitäkin pitkäikäisempää. Se vain hiipui loppua kohden ohueksi kalvoksi. Tuoksu sen sijaan oli jokseenkin poissaoleva. Pienenpientä ruohoista humalaa siellä ehkä oli. Ehkä. Tai sitten nenäni oli tukossa.

Export Pilsin makumaailma on yllättävän maanläheinen. Hento heinänkorsi huojuu makujen tuulenvireessä. Vain jäädäkseen kuivana henkäisynä tulevan humalan lakoamaksi.
Aikansa tuopissa oleskellessaan pils lämpiää, saaden hedelmäisiä vivahteita. Banaania, kenties? Koffin hevosten, Thorin, Ludvigin ja Frederikin kavioiden kopsetta ei tästä oluesta löydy, vaan Export Pils on varsin lempeä ja kepeä.

Olutmestarin Export Pils sopisi mainiosti hellepäivien lomaan, raskaiden ulkotöiden jälkeen nautittavaksi. Terassilla, tietenkin. Suosittelen lämpimästi piipahtamaan Kajaanin Hospodassa, siellä tätä on hanassa!