Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Juo maitosi. Panimo Hiisi - Kyyttö Milk Stout

Vaput on jo viime viikonlopun kauraa ja pahimmista vapinoista on jo toivuttu, toivottavasti. Kuten lupasin, palaan tänään keskiviikkona oluen pariin uudella tulokkaalla. Tämä Itä-Suomen alkuperäiskarjan nimeä kantava juoma on ilmeisesti kehuttu varsin hyväksi ja sen takia cittarin Alkon kauppias on sen valikoimiinsa raahannut.

Milk Stoutista sen verran, että kyseessä on Stoutin alalaji johon lisätään maitosokeria eli laktoosia. Laktoosia lisätään tuomaan olueen makeutta ja pehmentämään suutuntumaa. Milk Stoutin uskottiin aikoinaan olevan ravitsevaa ja sitä tästä syystä annettiin imettäville naisille muiden Stouttien ohella. (Lähde: Wikipedia.)

Intolerantikot saattavat siis joutua jättämään tämän kyseisen oluttyypin väliin.

"Suoraan sieluusi tapittava tummakylkinen sarvipää saattaa vaikuttaa uhkaavalta."


"Huoli pois, Kyyttö on lempeän lauhkea Hiisin laidunmaiden asukki. Suklaisen paahtomaltainen, lakritsijuurella laktoosilla liennytetty Milk Stout."

Näillä sanoilla Kyyttö laukkasi lasiin ja vaahtosi mennessään maitomaisen komeasti! 

Kaiken vaahtoamisen alta paljastuu perinteikkäästi Stoutin tummuus. Tuoksussa selvää kahvisuutta ja jos jonkinlaista paahteisuutta. Pähkinöitäkin? Ehkä jopa?

Etiketissä myös kuvaillaan Kyytön sopivan nautittavaksi seurustelun lomassa, jälkiruokana tai suklaisten jälkiruokien kera. No, seurusteluseuraa tässä ei ole. Eikä jälkiruokiakaan. Joten jatkan etiketin kehottamalla "Kireiden hermojen" rentouttamisella My Morning Jacketin kanssa.

Hiisin pojat antaa oluissaan musiikkisuosituksia oluen nautiskelua ryydittämään! Niinkuin Loviataren kanssa ollut Verjnuarmu joka sopi juoman kanssa kuin jägershotti olutlasiin. Nyt tykkeen oekein kovasti!

Aamutakkini raikaessa kajareista on aika upottaa viikset Kyytön yhä vaahtoavaan selkään. Normaalin Stoutin suutuntuman lisäksi Kyyttöön tuo tukevuutta ja vivahteita sen sisältämä laktoosi. Jo tuoksussa itsensä ilmi antanut kahvi on ratsailla Kyytön päällä, sylissään pähkinöitä ja hento lakritsijuuri.

Panimo Hiisin Kyyttö on oluena vallan mainio! Lähestulkoon paranee lämmetessään kasvattaen itselleen uudet sarvet hedelmistä. My Morning Jacketin tuotanto sopii hyvin Kyytön kanssa avartamaan tunnetiloja ja rentouttamaan mieltä.

...Amm-Muu.