Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Vielä kotimaista! Pyynikin Käsityöläispanimo Sunrice IPA

Toinen Suomalaisten käsityöläisoluiden jälkilöydöistä on nyt tuopissa. Pyynikin Käsityöläispanimon auringonriisi, Sunrice IPA.

Pyynikin Käsityöläispanimo on 2013 Tampereelaisten olutharrastajien perustama pienpanimo. Osakkaita panimolla on jotakuinkin tuhat ja tuotanto noin sata tuhatta litraa. Panimo tuntuu erikoistuvan juurikin erikoistakin erikoisempiin oluihin. Kuten Black IPA ja tämä nyt tuopissa oleva. Pyynikin Käsityöläispanimolla on myös salainen sopimus pyynikinharjun tonttujen kanssa molemminpuolisesta avunannosta. Hmm, pitääkin seuraavalla kerralla käydä tontuilta utelemassa hyvän oluen salat.

Nääsvillen poijjaat on repässy ja laittaneet IPAan sekaan riisiä. Sunrice IPA kuuluu Pyynikin Artesaani-erikoisolutsarjaan. Sarjan oluet valmistetaan "artesaaniasenteella", kertakeitolla, hartaudella jne. Vähän niinkuin se kuuluisa juhlamokka. Sarjan oluita pannaan rajoitettu määrä ja vissiin ovat muutenkin harvinaisempia. Sunrice IPA on juurikin vuoden 2016 Alkon käsityöläisolutvalikoimaa varten kasaan räävitty hedelmäinen tuotos. Alunperin kuulemma Pyynikin osakkaiden hääjuhlaa varten, ja resepti on peräisin kotipanimolta "K1P".

Mutta kuinkas se tuopissa ja suussa käyttäytyy.


Aluksi vaikutti varsin kirkkaalta tavaralta, mutta blogin nimeen vedoten hiivat olivat pohjalla ja sameuttivat tavaran kuvauksen mukaiseksi. Tuoksu on mieto ja hedelmäisyydestä vihjaileva. Vaahtoaminen oli vähäistä mutta vaahto itse varsin pitkäkestoista. Ei kuitenkaan mitään mitä tarvitsisi viiksistä pyyhkiä.

Alkoa Sunricessa on ynseät 8,2% ja EBU on kohtalaiset 36,3. Menee siis päähän, mutta ei rähise mennessään. Humalointi potkii aikalailla omaan makuun sopivasti. Tätä voisi suositella ihan muilekkin kuin ipanaamoille. Riisin osallisuudesta makuelämykseen en voi olla aivan varma. Kerran tai pari olen Sakea juonut ja siitä ei ole turhan hyviä muistoja. Ehkäpä riisi on tuo pienen pieni kuivakkuus kaiken muun maun alla.

Hyvin vahva nautiskeluolut. Ei missään nimessä loppasuille näillä prosenteilla tai ilosta tulee kuoltuaan jo legenda ennen syntymäänsä. Tämmöinen lautapeli-ilta olut. Sopisi rupatteluun ja ilmeisesti myös erinäisen liharuokien ja blinien kanssa.