Maukkaimmat maistelut

lauantai 5. maaliskuuta 2016

Synttärispecial: Kallio Artisan Brewery & Birra Amiata Lura

Hää! Huijasimpas! Tämä on epävirallisesti Käsityöläisolut vol. VII, mutta tässä samalla vietetään kirjoittajan syntymäpäivää. Lura sopi suuren pullokokonsa vuoksi tarkoitukseen paremmin kuin hyvin. Mielenkiintoisen oluesta tekee myös se, että Lura on Suomalaisen ja Italialaisen pienpanimon yhteistyön hedelmä jossa on kotimaista katajaa ja sardinialaista Myrttiä.


Lura on hassusti sahtityylinen olut ja panemiseen on käytetty ihan tuikitavallista leivinhiivaa. Suodattamattomuus ja pullokypsytys tuovat myös oman säväyksensä makumaailmaan. Maussa yhdistyy sitruksisuus, vahva hapokkuus ja häilyvä ruis. Kataja ei itseasiassa tule kovin vahvasti esiin heti juotaessa, vaan se hypähtää kielelle vasta ns. jälkimainingeilla ratsastaen.

Ruokasuosituksena pullossa lukee kuivattu poronsydän. Sellaisia herkkuja ei nyt tähän hätään löytynyt, joten palvikinkulla ja salaatilla päällystetty karjalanpiirakka saa kelvata. Toimiihan se näinkin.

Lura on kokonaisuutena varsin erikoinen tapaus. Päämakuina hapokkuus ja hiiva. Sahdin kanssa tällä ei taida ollakaan muuta yhteistä kuin leivinhiivan käyttö panemisprosessissa. Helppo olut, mukavan raikas ja helppo juotava. Makuun olisi ehkä saanut lisäpotkua jos Luran olisi antanut jatkaa pullokypsymistään johonkin vuoteen 2017 asti.