Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Ruotsikaljat osa 2: Brygghuset Finn California Lager

Tässä -tällä kertaa oikeassa, ruotsikalja-osassa maistetaan oikeasti ruotsalaista olutta! Jääkaapin syövereistä löytyi käteen Brygghuset Finn Kalifornialainen Lager. Oluen etiketti sekä panimon nettisivut näyttäisivät olevan pitkälti Ruotsin kielellä, joten kuvailut panimon historiasta ja oluen mainosteksteistä voivat valitettavasti jäädä melko vähäisiksi...

Mutta mitä huonolla Ruotsinkielentaidoillani saan selvää, niin Brygghuset Finn sai alkunsa koulunpenkillä. Lundin Teknillisen Korkeakoulun yrittäjyyden kurssilla saivat kaverukset Simon ja Petter idean panimon perustamisesta. Ensin kuvitteelisena ja sitten ihan ehtana tavarana. Panimo aloitti virallisesti toimintansa vuonna 2014 ja istutti itsensä läntiseen Skåneen.

Valikoimassaan Brygghuset Finn:llä näyttäisi olevan vain neljä erilaista olutta: Tämä kädessä oleva Lager, IPA, APA ja Brown Ale.


Tavaran ollessa ihan vaan Lageria, kaadoin sen rehelliseen Lager-tuoppiin. Tuoksultaan California Lager on hämäävän sitruksinen. Takaetiketistä tulkkaan, että "Meidän California Common Lager on pantu keveydestään ja raikkaudestaan tunnetuilla Amerikkalaisilla humalalaaduilla." Tämä raikkaus siis voi selittää sitruksisen tuoksahduksen.

Maku on kyllä raikas, sanoisinko jopa hedelmäinen. Google translaten avulla käännetty olutkuvaus kertoo California Lagerin katkeroiksi peräti 60. Ei ollenkaan paha, tämä maiskahtaakin vähän 'IPAiselle'. Maku ja oluen ulkonäkö ovat jotenkin totuttuihin Suomalaisiin Lagereihin verrattuna sameat.

Tarjoilulämpötilaksi suositellaan 8-10°. Saatoin aloittaa juomisen California Lagerin ollessa hitusen liian kylmää, sillä tämä maistuu lämmettyään paremmalta. Makuun tulee lisää keveyttä ja hedelmäisyys tasoittaa katkeroiden puraisua. Pitäisi vissiin investoida johonkin nestelämpömittariin...

Loppupeleissä Brygghuset Finn California Lager:ia juo ihan huvikseen ja mielellään. Voisin ostaa tätä toistekin, jos vain Systembolaget olisi lähempänä kuin Haaparannassa. Suosittelisin liharuokien kaveriksi ja seurustelujuomaksi.