Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Ruotsikaljat osa 1: Tempel Brygghus Ordained

Kävimme kaveriporukalla risteilemässä helmikuun hyisen rakkauden aalloilla. Tukholmassa suunnistimme ehkä lähimpään System Bolagediin katsastelemaan Alkon ruotsalaisen vastikkeen oluttarjontaa. Olo oli kuin lapsella karkkikaupassa. Tarjontaa oli vaikka kuinka, ainakin verrattuna Kajaanin Alkoon. Kuvauksista en huonolla Ruotsinkielen tuntemuksella älynnyt enempää kuin pässi tähdistä, joten valinnat perustuivat hienoihin etiketteihin ja niissä mahdollisesti oleviin teksteihin.

Tempel Brygghus -panimon Ordained aloitaa helmikuun ruotsinreissun tuliais-oluiden sarjan. Tämä mikropanimo sijaitsee jossain Uppsalan tienoilla ja on erikoistunut "hapanoluisiin". Tempel kertoo vaatimattomilla nettisivuillaan että olutjakelu on pääasiassa Tukholman ja Uppsalan välillä, ja että oluet hapatetaan pääasiassa maidoista tutulla lactobacillus-bakteerilla.

Hm, uskaltaakohan tätä tarjota laktoosi-intoleranteille vai rupeaako villisti pierettämään?

 Etiketti on ainakin päheä.

Vettä, ohramallasta, hiivaa... teetä. Vihreää teetä!? Nyt meni jännäksi. Avatessa pullosta ilmoille pölähtikin varsin jännä haju. Mikä idea on sotkea teetä olueen? No, se selviää toivottavasti kohta.

Ordained-olut on mitä ilmeisimmin tehty Usurpress nimisen bändin kanssa yhteistyössä. Googleilun jälkeen paljastuikin, että Ordained on myös bändin vuonna 2014 julkaiseman levyn nimi. Pistetäämpä musa soimaan, jos se vaikka Verjnuarmun tapaan tukee makuelämystä.

Hapanta, sanoi maistaja oluesta. Kuten Usurpress:in musiikkikin tuntuu olevan melko rähisevää happamuudeltaan. Makumaailma ja musiikkiyhteistyö on siis osunut varsin oikeaan. Happamuus työntyy makuhermoille ensimmäisenä, hiivat perässään rääkyen. Vihreä tee tiedottaa olostaan vasta vähän huikan ottamisen jälkeen. Ordained jättää suuhun metalliselta kalskahtavan maun joka ei moshaamalla häviä.

Ensihämmennyksen jälkeen tee onkin varsin sopiva mauste olueen. Joku Suomalaispanimo voisi ottaa tästä insipiraatiota! Tempel Brygghuset Ordained on varsin metallinen olut joka kyllä passaa naposteluhetkiin ja raskaampaan musiikkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti