Maukkaimmat maistelut

perjantai 11. maaliskuuta 2016

Ei niin ruotsikalja: Innis & Gunn Rum Finish

En nyt tätä viitsi laittaa Ruotsalais-oluiden kanssa samaan sarjaan. Innis & Gunn:han on Brittein saarilta, tarkemmin Skotlannista! Tätä nyt vain sattui olemaan Systembolagetissa, joten matkaanhan se lähti.

Innis & Gunn on siis 2002 perustettu Skotlantilainen panimo jonka tapana on kypsyttää oluensa tynnyrissä. Näissä kypsytystynnyreissä on aiemmin lojunut muun muassa viskiä tai sherryä, joka sitten tuo myös niissä kypsyvään olueen oman makunsa. Maun syntymiseen liittyy tottakai myös tynnyrien rakennusaineena käytetty tammi, ihan niin kuin viskeissäkin!


Kuten etiketissä lukee, tämä kyseinen olut on viimeistelty rommitynnyrissä kypsyttämällä. Innis & Gunn:in oluissa tuntuu olevan tyypillistä tietynlainen makeus ja vaniljaisuus. Tammitynnyrissä kypsyttäminen selittää kyllä vaniljaisuuden. Tässä rommitynnyrissä viimeistellyssä oluessa makeus ja rommin paahteisuus tulee ilmi jo tuoksussa, sekä värissä mikä on tumman ruskeanpunainen.

Maussa rommi tulee hyvin ilmi. Mukavasti mausteisuudellaan makuhermoja kutkuttelee. Rum Finish on varsin kepoinen ja helppo juotava, ei liian paksua ja 6,8% alko-pitoisuuskaan ei puske silmille. Maltaisuus on myös läsnä, vaikkakin hieman taka-alalla seinään nojaillen. Mutta eihän tämän värinen olut olisi mitään ilman pientä mallasta.

Sivuillaan Innis & Gunn suosittelee Rum Finish:in kyytipojaksi lihaa, kypsää juustoa ja chutneytä. Kyllähän tämä menee ihan näinkin, nautiskellessa.