Maukkaimmat maistelut

lauantai 13. helmikuuta 2016

Käsityölaisolut vol. III: Saimaan Juomatehdas - Brewer's Special Rye Ipa

Extemporemaisen pääkaupunkireissun jälkeen on taas hyvä rauhoittua maistelemaan olusia. Tällä kertaa käteen pasahtaa ja lasiin lorahtaa Saimaan Juomatehtaan ruis IPA. Rukiilla tehostetut oluet on ollet jotenkin jännässä suosiossa nykyisin. Alkaako ohra olemaan jo liian tavallista niin pitää hakea vähän enemmän "suomalaista" makua rukiista? Mutta ei kait siinä, vähän niinkuin valkosipulin kanssa, rukiilla ei voi mennä pahasti vikaan.

Edelliset kokemukseni ruis-ipoista ovat olleet pääasiassa makoisia ja mieluisia. Katsotaan mihin panijan erikoinen yltää.


Ensivaikutelma on selkeää IPAa. Ei outoja kiemuroita taikka kuperkeikkoja. Tutut rakennuspalikat on paikallaan. Vaalea väri ja kitalakeen potkivat katkerot. Erikoista tästä tekee se, ettei yleensä huomattavaa sitruksisuutta ole.
Alkon opas paljastaa, että Brewer's Specialin panemiseen on käytetty mallastamattomia rukiin- ja ohranjyviä, mikä saattaa selittää osaltaan makujen puutetta ja muuta jännyyttä. Olutta ilman maltaita... hassua. Vähän niinkuin marjaton mehu.

Anteeksi nyt vaan, Saimaan Juomatehtaan pojat ja tytöt, mutta teillä on tainnut nyt tulla ruista vähän niukanlaisesti tähän satsiin. Vähän ruista ranteeseen niin ensi kerralla menee paremmin. Muuten kyllä hyvin makoisa IPA, sanoisin jopa että neljä-kautta-viis.