Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Käsityölaisolut vol. II: Lammin Sahti - Ruisrääkkä

Kreek-kreek! Käsityöläisoluiden sarjassa seuraavana on Lammin Sahdin Ruisrääkkä. Vahvaksi Aleksi luokiteltu Ruisrääkkä voi olla hyvinkin yhtä harvinainen näky näin pohjoisessa kuin itse lintukin. Harva enää nykään pääsee sen ääntä kuulemaan.

Lammin Sahti on Suomen vanhin toiminnassa oleva pienpanimo. Tunnetuin varmaankin, yllätys yllätys, mainiosta sahdistaan! Yli kolmenkymmenen vuoden ikään ennättänyt Lammin Sahti on tuupannut markkinoille sahdin sivussa myös muita tuotteita, kuten esimerkiksi lintutyyliin nimetyt Käki-katajaoluen ja Pöllö-juhlaoluen. Uusimpana uutuutena panimo on päästänyt markkinoille 2,8l hanapakkauksen sahtia! Uhhuh, sitä kun saisi.


Sääli, eivät olleet saaneet aukaisuun aikaan sellaista narahdusta mikä rääkkään kuuluisi. Ruisrääkän elämyksen potkaisee käyntiin sahtimaisen banaaninen tuoksu, jonka alkuvivahteena oleva multainen aromi tuo allekirjoittaneelle mukavasti mieleen kesäillan, rukiintähkien huojuessa lempeässä tuulenvireessä.

Maku on lämmin ja hedelmäinen. Hentoa lakritsisuutta löytyy jälkimaussa, mikä ei ole ollenkaan pahitteeksi tässä oluessa. Alkon oppaan mukaan Ruisrääkkä olisi mämminen, mutta sitä se ei todellakaan ole. Rääkän humalointi on mieto ja helppo eikä aiheuta tytinöitä kokemattomassakaan maistelijassa. Rukiisuus tulee esiin maussa pienenä happamuutena makumatkan loppua kohden.

Lammin Sahdin Ruisrääkkä ei kyllä jätä kylmäksi. Maussa tuntuu vuodesta -85 asti kertynyt kokemus ja vahvat perinteet. Sahdin ystävät löytävät tästä tuttuja makuvivahteita jotka tuovat mieleen lämpimiä muistoja rotujuoman parissa.