Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Juna kulkee, vaan: Train Station Brewery - Groundbreaker Unfiltered Lager

Pakkanen ulkona jatkaa paukutteluaan ja naamakarvat saavat komeahkon kuurapeitteen. Sisätiloissa voi kuitenkin hyvillämielin vielä nautiskella viileää laatuolutta. Tällä kertaa makustelussa on höyryveturin kuvalla varustettu lager josta on kirkastamiset jätetty pois. Joko tarkoituksella tai unohduksen kautta. Ei näistä Ruotsalaisista aina tiedä. Sinne veturiinkin on jostain syystä pitänyt hevonen työntää...

Train Station Brewery on siis Ruotsalainen. Tukholman ja Uppsalan välissä, Knivstassa, majaileva 2012 perustettu Train Station on sanojensa mukaan mikropanimo, jonka oluet eivät ole "lagom". Lagom vissiin tarkoittaa ruotsiksi "juuri oikein" tai "ei liikaa, eikä liian vähän", tämä piti luntata panimon omilta sivuilta kun omat ruotsin taitoni ovat ruostuneet puhki. Vuonna 2014 Umeåguiden-lehti on nimitti Groundbreaker:in Ruotsin parhaaksi lageriksi. No, saas nähhä miten se käyttäytyy Suomalaisen suussa!


Kuten etiketissä seisoo, tämä on tosiaan suodattamaton. Läpi ei näy. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen ja vaahto pehmeää, mutta silti melko vähäistä suodattamattomalle. Maku sen sijaan yllätti miehen. Lageriksi tämä on yllättävän katkeroinen 56:n EBUllaan. Humalan tuoman katkeron perään maku kuitenkin makeutuu hieman banaanimaisen siirappiseksi. Jälkimakuna suuhun jää heilumaan lievä sitruksinen yrttisyys. Hm, jännät on paikat.

Suomalaisena miehenä tämä voi olla hankala paikka. Groundbreaker Lager on todellakin kehunsa ansainnut. Maku on sopivan kepeä, mutta silti potkii sen verran ettei tätä ihan loppasuuna juo. Seurustelujuomana ja saunanjälkeisen makkaranpaiston yhteydessä varmasti mitä mainioin eväs.

Ei voi muuta sanoo, ku hattua nostaa Ruotsalaisille. Kelpo oluen ovat panneet kolmeen pekkaan mikropanimossaan! Etikettikin on aika päheä.