Maukkaimmat maistelut

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Wanhaa talvea: Fuller's Old Winter Ale

Vähän ollut taas kaikenlaista neppailua ja outoa tuhinaa ettei ole ennättänyt maistelemaan saatikka arvostelemaankaan. Otetaampas tähän väliin nyt kuitenkin tällainen talviolut hiljalleen saapuvan talven kunniaksi.

Fuller's, tuo ehkä tunnetuin brittipanimo on tuupannut markkinoille vaikka ja minkälaista olutta. Hyvinä esimerkkeinä London Pride ja palkittu mestaruusolut Fuller's ESB, joista molemmat ovat kelpo olusia. Näitähän löytyy ihan hyvin varustelluista maitokaupoista, mutta parhaat palat löytyvät tietenkin korkealuokkaisista pubeista ja mieluiten hanasta laskettuna.


Sitten asiaan. Old Winter Ale tarttui kouraan Kajaanin Citymarketin kyljessä roikkuvan Alkon sesonkihyllystä. Voisin nimittää tätä helppouden nimissä OWA:ksi. OWA valui pikariin ilman suurempia kuohumisia tai muita rähinöitä. Pullon ruskea lasi antaa oluesta tumman vaikutelman, mutta lasissa väri paljastuu tumman punaiseksi.

Punainen väri kertoo minulle red alesta, ja red ale taas kertoo maltaisuudesta ja lämmöstä. Nokka lasiin ja haistelemaan. Heh, nenä on sen verran tukossa ettei tuoksuista saa hirveästi irti, mutta kyllähän se mallas sieltä löytyy. Oluttahan on onneksi tarkoitus myös juoda.

Suutuntuma on paahteinen ja jokseenkin talvinen kuten voisi olettaa. Old Winter Alen maussa löytyy maltaisuutta. Fuller's:in mukaan valmistukseen on käytetty ns. kristallimaltaita (crystal malts) joiden kuuluisi antaa oluelle lämmintä, pähkinäistä makua. Pähkinäähän se. Pähkinäisyys jättää suuhun myös hieman kuivan jälkimaun. Ihan kuten pähkinät oikeastikin!

Kuulemmä Old Winter Ale on parhaimmillaan nautittuna kylmässä ilmastossa, ja panimon mukaan tämä olut on erittäin suosittua Ruotsissa. No, kaippa sielläkin joskus on kylmä, vaikkei pahimmat siperian tuulet sinne yltäisikään.

Fuller's Old Winter Ale sopisi mielestäni hyvin nautittavaksi takkatulen ääressä ja hyvän kirjan parissa nautiskeluoluena. Ostaisin toistekin ja niin varmasti teenkin.